John de Mol zou mogelijk op de hoogte zijn geweest van meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van voormalig The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen. Dat meldt de onlineserie BOOS donderdag op basis van anonieme bronnen. Deze meldingen zouden bekend zijn bij een contactpersoon binnen de productie en een eindredacteur van Talpa. Het is niet duidelijk of zij De Mol daarvan op de hoogte hebben gesteld.
Ook is er een telefoongesprek te horen tussen een vermeend slachtoffer en een contactpersoon binnen de productie die verrast waren door de reactie van De Mol in de eerste aflevering van BOOS over The Voice. De Mol zei daarin dat hij van één melding tegenover Rietbergen wist. In het opgenomen gesprek tussen de twee anonieme personen is te horen dat vier vrouwen, onder wie medewerkers, melding hebben gedaan. Volgens presentator Tim Hofman hebben meerdere bronnen aan de BNNVARA-serie laten weten dat de productieleiding wist van het wangedrag van Rietbergen.
John de Mol liet woensdag al weten dat hij een gesprek met de makers van BOOS had afgewezen. De Talpa-baas had naar eigen zeggen gevraagd of hij het materiaal van tevoren mocht inzien waaruit zou blijken dat hij van meerdere meldingen tegenover Jeroen Rietbergen op de hoogte was geweest. "Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps", liet De Mol weten in een verklaring. "De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren."
Ook noemde hij het een "valse beschuldiging". Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en destijds de vriend van Linda de Mol, de zus van John. De Mol erkende in een vorig gesprek met Hofman dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Rietbergen hierop had aangesproken. John de Mol en Talpa lieten donderdag weten geen nieuwe reactie te geven op de aflevering. Een woordvoerster laat desgevraagd weten dat ze "niets toe te voegen" hebben aan de woensdag gegeven verklaring.
Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers van The Voice of Holland bijstaat, laat weten dat het "voor een aantal van mijn cliënten heel pijnlijk om te zien is hoe er wederom door de verantwoordelijken werd gereageerd op de legitieme vragen van BOOS". Volgens Diekstra is het duidelijk dat er ruim voor 2019 meldingen zijn gedaan bij het management, die vervolgens werden "begraven". "Als er direct opgetreden zou zijn binnen Talpa had kunnen worden voorkomen dat er nog meer vrouwen slachtoffer waren geworden."
Eind april werd bekend dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van aangiften die zijn gedaan van wangedrag bij The Voice. Er liggen onder meer aangiften tegen coach Ali B, een regisseur en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen. Het onderzoek loopt nog, heeft een woordvoerder deze week laten weten.
Door: ANP